20 Nisan 2017 Perşembe

Salih Sefa Yazar (1934 - 19. 01. 2000)

1934 yılında Osmaniye'nin Zorkun Yaylasında doğdu. Zorkun'un o yıllarındaki feci soğukları ve çam oluklarından akan buz gibi suların şırıltıları ile yoğrulup şekillendi. Müftü Mustafa Yazar'la Ayşe Yazar'ın son çocuğuydu. Değerli bir ilim adamı olan babasının gözetiminde, yedi yaşından itibaren başladığı eğitim, insan ve İslam sevgisiyle devam etti. İlkokula başlamadan hatim indirerek Kur'an'ı okumayı öğrendi. 1941 'de, o zamanlar adı Yedi Kanunisani olan, 7 Ocak İlkokulu'na başladı. İlkokuldan sonra üç yıl medrese eğitimi gördü. Osmaniye Ortaokulu'nda okudu. İlk şiirini 1952'de ortaokulda iken yazdı. Adana Erkek Lisesi'nde başlayan lise eğitimini, İskenderun Lisesi'nde tamamladı. 1957'de kaydolduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 1962'de mezun oldu.

Farklı şehirlerde idarecilik ve öğretmenlik yaptı. İyi bir öğretmendi, öğrencilerini edebiyat dersinden korkutmadı; aksine çok sevdirdi. “Hocaların hocası” namıyla tanındı.

Nüktedan, hazır cevap kişiliğiyle, yer yer Osmaniye'nin Hoca Nasrettin'i oldu. Aynı zamanda Osmaniye'nin Karacaoğlan'ıydı: “Oy Zeki'm” diye inlemişti. Köroğlu edası vardı: “Korkaklığı bilmez hiç tanımazsın / Sen ey Gavurdağlım, Osmaniyelim” narasını kopardı.

1996 yılında Güneysu Yayınları arasında çıkmış Kan Değil Ter,  tek eseri.

19 Ocak 2000 yılında terk-i dünya diyerek Hakkın rahmetine yürüdü.

SAADET

Bu yıl başka türlü geldi sonbahar
Ne sular bulandı ne yeller esti
Bahçelerde bastı kahkahayı nar
Pınarın başında dopdolu testi.

Her şey eteğimde ellerimde bak
Cennet sefasını dünyada gördüm
Bir insan bu kadar mest olur ancak
Kışı bahar ile kol kola gördüm

YILLAR VE BEN

Nasılda çabuk geçti yıllar
Geçmez sandığım…
Bir zamanlar tırısa geçtiğin
Yollar…
Bu yollar mıydı?

Alırdın atardın
Koşardın tutardın
Yeri göğü birbirine katardın
Kaldırılmaz taşları kaldıran kollar
Bu kollar mıydı?

Nodu sana noldu?
Dallarını kimler kırdı?
Ne çabuk sarardı, ne çabuk soldu?
Koklamaya kıyamadığın güller
Bu güller miydi?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Salih Sefa Yazar (1934 - 19. 01. 2000)

1934 yılında Osmaniye'nin Zorkun Yaylasında doğdu. Zorkun'un o yıllarındaki feci soğukları ve çam oluklarından akan buz gibi sula...